Συμβουλές για επιτυχημένη παρουσίαση μαθητικών εργασιών

Παρακάτω παρουσιάζουμε για την οργισμένη νεολαία κάποιες συμβουλές που ενδεχομένως να τους εξασφαλίσουν το άριστα στις σχολικές εργασίες που τους ανατίθενται:

1. Γνώση του θέματος
Οι μαθητές προτού αναλάβουν μία εργασία, πρέπει να έχουν κάνει πρώτα την έρευνά τους ώστε να βρουν το υλικό και στη συνέχεια να εκπονήσουν την εργασία τους. Προπάντων, οφείλουν να έχουν μελετήσει καλά το θέμα από διάφορες πηγές και να το έχουν κατανοήσει.
2.Χρήση λέξεων-κλειδιών για το θέμα
Οι καλοί παρουσιαστές χρησιμοποιούν φράσεις κλειδιά για το θέμα τους. Επιλέγουν τα πιο βασικά σημεία και τα παρουσιάζουν επιγραμματικά σε 3-4 προτάσεις κάθε φορά.
3.Αποφυγή μεγάλων κειμένων στην παρουσίαση
Ένα από τα πολυπληθέστερα λάθη στην πλειοψηφία των μαθητών είναι ότι σε κάθε προβολή παρουσιάζουν ολόκληρο το κείμενο της έρευνάς τους. Αντί για αυτό, χρησιμοποιήστε σε αριθμημένη λίστα 4 περίπου βασικά σημεία επιγραμματικά και καθώς μιλάτε μπορείτε να λέτε προφορικά κάτι παραπάνω για να δείξετε ότι κατέχετε το θέμα.
4.Περιορίστε τον αριθμό των διαφανειών
Πολλές διαφάνειες σε μία παρουσίαση ενδέχεται να σας κάνει να τρέχετε για να προλάβετε την ολοκλήρωση της εργασίας και θα δημιουργήσει στο κοινό σας σύγχυση, αφού δε θα είναι δυνατό να σας παρακολουθήσουν και να καταλάβουν το θέμα σας. 1 διαφάνεια ανά λεπτό είναι ο ιδανικός αριθμός κατά μέσο όρο. Καλό είναι να κάνετε μία πρόβα στο σπίτι σας προτού παρουσιάσετε στο σχολείο.
5.Χρησιμοποιήστε αντιθετικά χρώματα στο φόντο και το κείμενο των διαφανειών σας
Σκούρο κείμενο σε φωτεινό φόντο είναι το ιδανικό στην παρουσίαση ή και το αντίστροφο. Μη χρησιμοποιείτε πολύχρωμο φόντο,γιατί είναι δύσκολο να διαβαστεί το κείμενο από το ακροατήριο.
6. Χρήση εικόνων και ήχων στην παρουσίαση
Οι εικόνες και οι ήχοι στην παρουσίαση κάνουν πιο ενδιαφέρουσα για το κοινό την εργασία σας. Προσοχή όμως: μην κάνετε κατάχρηση των εικόνων, γιατί τότε θα χάσετε στην ποιότητα της δουλειάς σας.
7. Δημιουργία πρωτότυπου κειμένου
Πολλά παιδιά κάνουν το λάθος να αντιγράφουν τις πηγές τους, κυρίως από το διαδίκτυο, και να τις επικολλούν στην εργασία τους. Η πηγή είναι το μέσο για την έρευνα και επιβάλλεται η δημιουργία πρωτότυπου κειμένου σε δικό σας λόγο, βασισμένο πάντα στις πληροφορίες που βρήκατε.
8. Αναφορά βιβλιογραφίας στο τέλος
Πάντα σε μία έρευνα είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τις πηγές των πληροφοριών μας. Στο τέλος της παρουσίασης καταγράφετε τη βιβλιογραφία με την εξής σειρά: Επώνυμο συγγραφέα- το αρχικό γράμμα του ονόματος του, έτος έκδοσης, τίτλος βιβλίου ή άρθρου,  εκδότης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου